استان هرمزگان


تور استان هرمزگان

امتیاز 5 از 5 | از بین 1 امتیاز دهنده به استان هرمزگان
راهنمای سفر استان هرمزگان

استان هرمزگان با حدود 67 هزار کیلومترمربع مساحت و با بیش از 900 کیلومتر مرز آبی ازجنوب با کرانه خلیج فارس و دریای عمان، از شمال و شمال شرقی با استان کرمان، از شرق با استان سیستان و بلوچستان و از شمال غربی و غرب با استانهای فارس و بوشهر همجوار است. از نظر تقسیمات کشوری 14 جزیره ابوموسی، فارور بزرگ و فارور کوچک، تنب بزرگ، تنب کوچک سیری، هنگام، قشم، کیش، لارک، لاوان، هندرابی، هرمز و جزیره شیدور به صورت پراکنده در جنوب و جنوب غربی استان در آبهای خلیج فارس جزو استان هرمزگان محسوب می شوند. جزیره قشم بزرگترین جزیره خلیج فارس نیز در محدوده­ای استان قرار دارد. استان هرمزگان در مجموع دارای 20 بندر بزرگ و کوچک است. بندرعباس به عنوان مرکز استان امروزه یکی از شهرهای بزرگ ایران است که مرکز مهم فعالیتهای اقتصادی و تجاری می باشد. این شهر که در قسمت انتهایی خلیج فارس و در فصل مشترک شاهراه خلیج فارس و دریای عمان واقع گردیده نقش مهمی در زمینه صادرات و واردات کشور ایفا می کند. این استان از طریق زمین به استانهای بوشهر، فارس، کرمان و سیستان و بلوچستان ارتباط دارد و با راه آهن، به راه آهن سراسری ایران متصل است و از طریق هوا با داشتن فرودگاه های بین المللی بندرعباس، کیش، بندر لنگه و قشم به سراسر جهان متصل است. استان هرمزگان جزء پردرآمدترین استانهای ایران می باشد این استان از نظر درآمد اولین استان کشور است.

صنایع دستی

صنایع دستی در استان هرمزگان همانند بسیاری از نقاط دیگر کشورمان حالتی مکمل اقتصاد کشاورزی را داشته و در اکثر موارد تأمین کننده بخشی از نیازهای منطقه است. گلابتون دوزی، زری دوزی، بادله دوزی، خوس دوزی  از مهمترین صنایع بومی است که واقع منحصر به استان هرمزگان است و مشابه آنها در مناطق دیگر کشور یافت نمی شود. این هنرها در میان اهالی بندرعباس، بندرلنگه، بستک و میناب، کاملاً رایج است و از دیرباز برای تزیین لباس از آنها استفاده کرده اند. حصیربافی از جمله صنایع دستی است که در میناب، بشاگرد و روستاهای اطراف آن رواج فوق العاده دارد و تقریباً تمامی زنان و دختران با آن آشنا هستند. سفالگری نیز در منطقه میناب، از صنایع دستی سنتی منطقه محسوب میشود. صنایع دستی استان هرمزگان از جمله صنایعی است که بیش تر جنبه مصرف محلی داشته و شامل: سفال گری، شیریکی پیچ، گلابتون دوزی، شک دوزی، خوس دوزی، بادله دوزی، چادرشب بافی، قالی بافی، سبدبافی، حصیربافی، سوزن دوزی، صنایع صدفی، عبادوزی، خورجین، ملیله دوزی دور لباس، سفالگری، کوزه سازی ، گرگور بافی و صنایع دستی دریایی هم چون لنج سازی است. صنایع دستی موجود در استان هرمزگان عمدتاً فصلی بوده و 90 درصد تولیدکنندگان را زنان تشکیل می دهند.

سوغات و گیاهان دارویی

لباس های محلی زنانه، انواع شلوارهای بندری مانند ودوئی، خوسی، بادله، نیم بادله، پیراهن زنانه محلی بندر ( کندوره )، انواع برقع ها ( بندری ، جزیره ای و قشمی و مدل های طلاکوبی) و ساده شال و روسری های محلی (به گویش محلی جلویل) و عروسک های محلی، میگو و انواع مختلف ماهی به صورت تازه و منجمد و خشک شده خرما و فرآورده های جانبی آن در راس آن خرمای پیارم، سوراغ و مهیاوه و ادویه های مخصوص قشمی ، نان حلقه ای، نان محلی مخصوص رخته و صنایع دستی حصیری، انواع سبدها، حصیر ها و دم کنی و جامیوه ای و ... و سفال میناب و صنایع صدفی گیاهان خودرو و دارویی که برخی از انواع آن عبارتست از: مریمه، آناگالیس، پنیر، ترشک، تخم شربتی و گیاهان علفی چند ساله و همچنین گیاهان دارویی مانند کلپوره، مور، زیره، آویشن، استبرق، آلوئه ورا در بیشتر نقاط استان وجود دارد و قابلیت کشت دارند.

آب و هوای استان هرمزگان

ویژگیهای آب و هوایی استان هرمزگان، متاثر از عرض جغرافیای یکم، مجاورت با خلیج فارس،گستردگی مرتفعات و استقرار در مسیر توده های کم فشار سودان، جریانهای کم فشار تابستان هند (مانسون)، سیستم کم فشار غربی، سیستم کم فشارهای حرارتی عربستان و کویر است. باتوجه به مشخصات اقلیمی و استقرار استان هرمزگان در منطقه فوق حاره­ای ، گرمی هوا مهمترین پدیده مشهود اقلیمی آن است. استان هرمزگان از مناطق گرم و خشک ایران است و اقلیم آن تحت تاثیر آب و هوای نیمه بیابانی و بیابانی قرار دارد. هوای نوار ساحلی در تابستانها بسیار گرم و مرطوب است و گاهی نیز دمای آن از 52 درجه سانتیگراد تجاوز می کند. دمای متوسط سالانه این منطقه در حدود 27 درجه سانتیگراد است. از ویژگیهای آب و هوایی استان هرمزگان ، یک فصل طولانی گرم و یک فصل کوتاه خنک است. فصل گرم همراه با هوای شرجی 9 ماه به درازا میکشد.

شکم گردی در استان هرمزگان

مهیاوه
یکی از غذاهای معروف استان هرمزگان مهیاوه است که نوعی سس محسوب می‌شود. به این غذا مهیابه یا مهوه هم می‌گویند و از دو کلمه‌ی ماهی و آب در زبان محلی به وجود آمده است. این غذا از ماهی به اسم موتو یا ساردین درست می‌شود و طعمی نمکی و تند دارد.

ماهى برشته یا کباب ذغالی
ماهی برشته یکی از غذاهای محلی جزیره‌ی قشم است. برای درست کردن این غذا از ماهی‌های ساردین، گاریز، بیاح، سنگسر، سرخو، هور و زرده استفاده می‌کنند.

دوپیازه میگو
خوراک دوپیازه میگو از غذاهای جزیره‌ی قشم است. این غذا از میگو، پیاز، رب و ادویه درست می‌شود. این غذا را هم میتوان با برنج سرو کرد و هم با نان.

برنج دیشو
این برنج یکی از غذاهای محلی هرمزگان است و با شیره‌ی خرما درست می‌شود. در این غذا برنج با شیره خرما دم می‌کشد؛ این برنج را همراه با ماهی می‌خورند. در این برنج از شیره‌ی خرما استفاده می‌کنند، چون ماهی طبع سرد دارد و خرما طبع گرم و اثر هم را خنثی می‌کنند.

نان چم‌چمو، نان توموشی، سوراخ یا سوراغ، زیبون، هوارى، ترشی انبه، مالوکی، خرما و میوه گوآوا از سوغاتی های استان هرمزگان می باشد.

از نقطه نظر کاربران درباره استان هرمزگان
نام شما