آرامگاه پیراحمد خوافی

خواف به لحاظ داشتن موقعیت جغرافیایی و سوق الجیشی مناسب در دوره‌ اسلامی حائز اهمیت می‌ باشد. نزدیکی و مراوده با کانون های بزرگ سیاسی، علمی و فرهنگی آن زمان، یعنی هرات، نیشابور، مرو و سمرقند و عبور جاده ابریشم، توسعه و تحولی چشمگیر در وضعیت علمی و فکری این سرزمین ایجاد نمود.این رونق وحیات علمی، درتاریخ گذشته ی خواف منجربه تربیت افرادی عالم وشاخص درعرصه های سیاسی، علمی، دینی و ادبی گردید که در دوره  خود در زمره‌ بزرگ ترین علما و مشاهیر زمان بودند. ابوالفداء (تاریخ‌ نگار و جغرافی‌ دان کردتبار اهل سوریه) می‌گوید: « خواف از اماکن مشهور خراسان است».


خواجه غیاث الدین پیراحمد خوافی، فرزند خواجه اسحق خوافی از رجال متشخص و سیاستمداران کم نظیر دوران تیموریان است. او در سال 820 هجری قمری بعد از مرگ خواجه سید فخرالدین صدراعظم به مقام وزارت رسید. در زمان وزارت، رفاه حال ملت را سرلوحه ی کار خود قرارداد. مدرسه غیاثیه خرگرد و مزار شیخ زین الدین تایبادی در تایباد و آرامگاه شیخ زیت الدین ابوبکر خوافی در هرات از جمله آثاری هستند که به دستور و عنایت پیراحمد خوافی ساخته شده اند. هم اکنون مزاری به نام "پیراحمد" در شهر خواف موجود است که زیارتگاه مردم است. آرامگاه پیر احمد، درون شهر خواف واقع شده و دارای ورودی ایوان شکل است که مزار پیراحمد خوافی نیز در میان 2 قبر دیگر در این محدوده دیده می شود.

آرامگاه احمد خوافی در ابتدای خیابان پیراحمد، منشعب از خیابان شهاب و مقابل حوزه علمیه احناف شهر خواف واقع شده است. بنای آرامگاه با پلان مربع و محدود ورودی مزار بر دیوار جنوب غربی و از ایوانی کم عرض به اطاق خباتی می گذرد. دیوارهای مزار از آجر و به وسیله شبکه هایی به بیرون دید دارد. در صحن مزار سکویی آجری وجود داشته که تخریب شده و اکنون توده ای قلوه سنگ بر روی آن سکو که مقدار کمی از آن باقی مانده انباشته شده است. بر دو سوی این سکو که ظاهراً مقبره پیراحمد بوده است دو قبر قرار گرفته شده. قدمت بنای فعلی نسبتاً جدید و سبک معماری آن نشان می دهد که از دوران قاجاریه باشد؛ اما با توجه به بقایای دیوار قدیمی بنا که در پشت دیوار شمالی باقی مانده است چنین به نظر می رسد که قبلاً بنا وسیع تر و دیوارهای آن با به کارگیری آجرها به صورت خفته راسته از نماکاری و جلوه ای خاص برخوردار بوده است. با توجه به نمونه های مشابه در منطقه می توان مدعی شد که بنای اولیه در اواسط نیمه دوم قرن نهم هجری که مرگ پیراحمد در آن دوران (سال 875 هجری) اتفاق افتاده شکل گرفته باشد.

جهت دیدن آرامگاه پیر احمد خوافی میتوانید با زدن روی لینک زیر، با تور خواف و نشتیفان همراه شوید:
www.mahbantour.com/destination/khaf-city-and-nashtifan-city

از نقطه نظر کاربران درباره آرامگاه پیراحمد خوافی
نام شما