بیرجند و ماخونیک

تور بیرجند و ماخونیک | پاییز 1402 | قیمت تور بیرجند از تهران


تور بیرجند و ماخونیک

امتیاز 4.95 از 5 | از بین 22 امتیاز دهنده به بیرجند و ماخونیک
راهنمای سفر بیرجند و ماخونیک

تور بیرجند تا روستای ماخونیک یکی از جذاب ترین تورهای خراسان می باشد. در تور بیرجند و ماخونیک از باغ اکبریه که ثبت یونسکو می باشد، دیدن می کنیم. با ماهبان تور همراه شوید تا اطلاعات و عکس های روستای ماخونیک را به شما نشان دهیم.

بیرجند

بیرجَند، مرکز استان خراسان جنوبی و مرکز شهرستان بیرجند است. این شهر شرقی ایران سبز، نخستین شهر مجهز به سازمان آب‌رسانی بوده است. این شهر پیش از تهران، در سال ۱۳۰۲ لوله‌کشی آب شهری را تجربه کرد.

موقعیت سیاسی و استراتژیک بیرجَند، سبب شد در سال ۱۳۱۲ سومین فرودگاه کشور در این شهر احداث شود. اولین و دومین فرودگاه متعلق است به قلعه‌مرغی و بوشهر.

جالب است بدانید تا پیش از جنگ جهانی دوم، کنسولگری‌های انگلستان و روسیه در بیرجَند مستقر بودند.

وجه تسمیه

نام اصلی این شهر، بیرجند است که به صورت‌های برجند، برجن، برکن و بیرگند نیز در نوشته آمده‌است.

پنج وجه تسمیه برای بیرجند بیان شده‌است.

بیرجند یعنی نصف شهر/نیم شهر

بیرجند یعنی شهر بلند

بیرجند یعنی شهر چاه

بیرجند یعنی شهر طوفان

بیرجند یعنی برزن

آقای رجبعلی لباف خانیکی در مقاله خود تحت عنوان “تأملی در نام بیرجند”، بیرجند را مرکب از دو جزء “بیر” و “جند” می‏داند. “بیر” در پارسی باستان به معانی رعد و برق، صاعقه و طوفان و “جند” که معرّب “کند” است به زبان فرارودی به معنی مکان و شهر آمده‌است. با توجه به نامهای مناطق و شهرها در خراسان بزرگ ، مانند تاشکند، خجند، سمرقند و …، این وجه تسمیه درست تر به نظر می‌رسد.

بیرجند کجاست؟

بیرجند با ۱۴۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور افغانستان، در جنوب استان خراسان قرار دارد. بیرجند از شمال به شهرستان قاین، از شرق به کشور افغانستان، از جنوب به شهرستان نهبندان و استان کرمان و از مغرب به شهرستان‌‏هاى فردوس و طبس محدود شده است. فاصله شهر بیرجند تا مرکز استان خراسان ۴۸۱ کیلومتر تا مرکز استان سیستان و بلوچستان ۴۵۸ کیلومتر و تا مرکز استان کرمان ۵۸۶ کیلومتر است. بیرجند شهری کوهستانى است و در آن‏ کوه‌ها و دره‌‏هاى عمیق و حاصلخیزى وجود دارد.

ماخونیک

روستای ماخونیک، روستایی پنهان در دل کوه‌ها است. این روستا با مردمانی سخت‌کوش و بسیار متعهد به ارزش‌ها و اعتقادات که قرن‌ها توانسته‌اند این ارزش‌ها و اعتقادات خودشان را حفظ کنند، تبدیل به یکی از هفت روستای شگفت‌انگیز جهان شده است. بر اساس آخرین آمار سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1390، جمعیت روستای ماخونیک حدود 739 نفر بوده است.

اهالی روستای ماخونیک در طی سال‌های زندگی در این روستا، در انزوای کامل به سر می‌برده‌اند و به همین خاطر تاثیرپذیری این روستا از محیط‌های خارجی و شهرهای دیگر بسیار محدود بوده است.

هیچ سابقه تاریخی مکتوبی درمورد روستای ماخونیک وجود ندارد یا حداقل یافت نشده است و تنها کسی که به این روستا اشاره کرده است کلنل چارلز ادوار دبیت بوده است که در کتاب سفرنامه خود در دوره ناصرالدین شاه، روستای ماخونیک را تا حدودی توصیف کرده است.

علت نام گذاری

درباره نام روستا گمانه زنی‌هایی مطرح شده است. برخی باور دارند در اسناد قدیمی که قدمت آنها به حدود 300 سال قبل باز می‌گردد نام روستا مادخنیک ذکر شده است.

جالب اینکه نام این روستا را سربازان و مأموران دولتی که به این روستا سفر داشته‌اند انتخاب کرده بودند، چراکه مردم روستا از آنها استقبال نکرده بودند و به سردی با آنها برخورد کرده بودند و به قولی حرص ماموران دولتی را درآورده بودند!

برخی نیز باور دارند نام روستا به‌خاطر شکافی که در کوه نزدیک روستا وجود داشته است و ماده خونیک نام داشته است به مرور به ماخونیک تغییر پیدا کرده است.

از دیدنی‌های روستای ماخونیک که می‌شود در حوالی روستا از آنها دیدن کرد می‌توانیم به برج سنگی که برای دیده‌بانی استفاده می‌شده، برج گل انجیر، منزل سرگردونی و نادر مرده اشاره کنیم.

روستای ماخونیک کجای ایران است؟

روستای ماخونیک در دهستان دُرُح شهرستان سربیشه در شرق استان خراسان جنوبی قرار گرفته است.

در اطراف ماخونیک 11 روستای دیگر از جمله کفار، توتک، سفال بند، چاپنسر، لجونک، کلاته بلوچ و … قرار گرفته‌اند که روستای ماخونیک بزرگ‌ترین روستا و مرکز این ناحیه محسوب می‌شود.

فاصله روستا تا مرز ایران و افغانستان حدودا نیم ساعت است و این یعنی اینکه شما برای بازدید از این روستای حیرت‌انگیز مسیر طولانی در پیش خواهید داشت، اما ارزشش را دارد.

 فاصله روستای ماخونیک از شهرستان سربیشه 78 کیلومتر است و اگر از سمت بیرجند یعنی مرکز استان خراسان جنوبی عازم این روستا شوید، باید مسافت 125 کیلومتری را طی کنید.

برای رفتن به روستای ماخونیک باید از بیرجند سفر به سمت شهرستان سربیشه را آغاز کنید و از شهرستان سربیشه مسیرتان را به سمت دهستان دُرُح ادامه دهید تا به روستای ماخونیک برسید.

بهتر است درباره بیرجند و ماخونیک بدانید...

دانستن این اطلاعات در سفر به بیرجند و ماخونیک به شما کمک می کند

جاذبه‌های تاریخی شهر بیرجند

این شهر شرقی، از قدیم‌الایام، هم‌گام با دیگر شهرهای ایران زیبا و سربلند، تاریخ را درنوردیده است. شهرهای تاریخ دیده از هر دوره‌ای و از هر حادثه‌ای کوله‌باری از خاطره به غنیمت برمی‌دارند و بر دوش خود بار سنگین مسئولیتی بزرگ قرار می‌دهند. پس از قبول این مسئولیت بر عهدۀ شهر است که خاطرات از سر گذرانده را برای تازه نفس‌ها که تاریخ را ندیده‌اند بازگو کند.

بیرجَند یکی از همین شهرهاست. تاریخی که از سر گذرانده است، آثاری از خود به جا گذاشته است و این شهر با آغوش باز منتظر مهمانان خود نشسته است تا قصۀ خود را روایت کند. برای نشستن پای قصۀ این شهر شرقی، اجاره آپارتمان در بیرجند را انتخاب کنید و در کمال آرامش خاطر به این شهر سفر کنید. در ادامه به آنچه جذاب و دیدنی است اشاره می‌کنیم.

قلعه تاریخی بیرجند

قلعه بیرجند یا دژ بیرجند، با نام‌های قلعه ته ده و پایین شهر نیز شناخته می‌شود. این بنا، بزرگترین بنای تاریخی بیرجند است که بر فراز بلندترین تپه باختری این شهر جای گرفته است.

مدرسه شوکتیه

شهر بیرجند یک مدرسۀ قدیمی، به نام مدرسه شوکتیه، دارد. مدرسه شوکتیه، سومین مدرسهٔ آموزش به سبک نوین و پس از مکتب‌خانه‌های سنتی است. اولین آن دارالفنون تهران است و دومی رشدیه تبریز.

این بنا ابتدا به نام حسینیه شوکتیه توسط امیر اسماعیل خان معروف به شوکت الملک اول ساخته شد. ساخت این بنا از سال ۱۳۰۸ ه‍.ق تا سال ۱۳۱۲ به طول انجامید. استادان و معماران یزدی مسئولیت ساخت این بنا را به عهده گرفته بودند و آن را به انجام رساندند.

در سال ۱۳۲۶ هجری قمری یعنی سال ۱۲۸۲ هجری شمسی، این ساختمان به دست محمد ابراهیم خان علم (شوکت الملک دوم)، پدر اسدالله علم به مدرسه تبدیل شد. در شهریور ماه ۱۳۸۲ همایشی به مناسبت یکصدمین سالگرد تأسیس مدرسه شوکتیه در دانشگاه بیرجند برگزار گردید.

عمارت و باغ اکبریه

باغ اکبریه که یکی از بناهای تاریخی این شهر است، در نشست سی و پنجم یونسکو در سال ۲۰۱۱ میلادی به عنوان میراث جهانی یونسکو با شمارهٔ ثبت ۲۳۲۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. این بنا در دوره قاجاریه و توسط شوکت الملک در دو طبقه ساخته شده‌است. این باغ در انتهای خیابان معلم در روستای اکبریه که از توابع استان خراسان جنوبی می‌باشد، واقع شده‌است. گسترش شهری بیرجَند سبب شده که هم‌اکنون این باغ در محدودۀ شهر باشد.

آرامگاه حکیم نزاری

آرامگاه سعد الدین نزاری قهستانی، ملقب به حکیم نزاری، سراینده و شاعر سدۀ هفتم هجری، یکی از نقاط دیدنی و تاریخی شهر بیرجَند است. این آرامگاه در بافت قدیمی شهر واقع شده‌ است. طرح این بنا از معماری ایرانی-اسلامی گرفته شده است. این بنا در ۲۴ خرداد ۱۳۹۶ به شماره ۳۰۱۶۳ به فهرست آثار ملی ایران افزوده شد. این آرامگاه هم‌اکنون در خیابانی که به نام این حکیم و شاعر نامی، حکیم نزاری نامیده شده، قرار دارد.

خانه پردلی

خانه پردلی، خانه‌ای سنتی ساخته شده با آجر و گچ و آهک است. این خانه مربوط به دوره قاجار است. این بنا یکی از آثار قدیمی به سبک درونگرا در مناطق گرم و خشک است. این اثر تاریخی در بیرجَند، محله چهار درخت ، خیابان شهید منتظری واقع شده. این اثر در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۸۸۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

خانه پردلی نمایانگر یک منزل سنتی با مصالح آجر، گچ و آهک است. این خانۀ سنتی، سر در ورودی، هشتی، دالان، حیاط مرکزی، ایوان ستون‌دار و اتاق‌هایی اطراف حیاط دارد. دو کتیبه روی قوس‌های هلالی بین ستون‌ها دیده می‌شود. روی این دو کتیبه لاحول ولا قوة الّا بالله نوشته شده است.

ارگ کلاه فرنگی

ارگ کلاه فرنگی نیز یکی از آثار تاریخی شهر بیرجَند است. این بنا یادگار دورۀ قاجار است و بین سالهای ۱۲۶۴ تا ۱۳۱۳ هجری قمری ساخته شده‌است. این ساختمان در گذشته، به نام‌های دیگری همچون ارگ حسام الدوله، قصر بی‌بی عروس و ارگ سرکار خوانده می‌شد.

این بنا، صرف نظر از فرم زیگوراتی آن در بخش هم‌کف، کاملترین نقشه و فضاسازی را دارد. قسمت ورودی ارگ، جلوتر از طبقه هم‌کف ایجاد شده‌ و با چندین قوس طاق‌های زیبایی را در بنا به وجود آورده‌ است. این اثر در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۸۸۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

روستای آن ها روستای لی لی پوت ها نیز گفته می شود. خانه های روستا، سقف های کوتاه دارند و با خشت و گل ساروج ساخته شده اند.

بهترین دیدنی های بیرجند و ماخونیک

از نقطه نظر کاربران درباره بیرجند و ماخونیک
نام شما